Leerlingmentortaart

Maandag 15 april reikten Nadine Kuipers en Arnold Lokhorst de certificaten uit voor het succesvol doorlopen van de training ‘leerlingmentoraat- en bemiddeling’ en het toepassen van het geleerde in de praktijk, aan de nieuw opgeleide leerlingen van dit jaar: Tessa de Nooijer (V4c), Jamie Wijnbergen (M4d), Saar Vreugdenhil (V4b), Annemijn Bombeld (H5c), Minne van der Mast (V4d) en Babette Göbel (V4a). Enthousiast kletsend onder het genot van een punt taart werden ervaringen gedeeld onder de leerlingmentoren; want wat doe je nou eigenlijk tijdens die uren aan de Berkenlaan?

Wij, Micha en Babette, zijn mentoren van G1f. Eens per week brengen we een bezoekje aan onze klas in het vaste mentoruur. In overleg met de brugklasmentor beslissen we over de invulling van dit uur, deze verschilt erg: begin van het jaar hebben we ons vooral vermaakt met kennismakingsspelletjes, waardoor we een band vormden met de klas. Met kennis van de trainingsdagen op zak begonnen we met individueel leerlingen te leren kennen, maar vooral met het individueel helpen door middel van gesprekjes. In deze gesprekjes werden doelen gesteld, struikelblokken benoemd en ook de nodige weekendverhalen gedeeld. In de ‘echte’ mentorles merken we dat we ook op gebied van ervaring (als V5- en V4-leerling) een toevoeging zijn voor de leerlingen: huiswerkvragen, maar ook vragen over typische ‘middelbare school dingen’ worden gesteld.

We naderen nu het einde van het schooljaar, wat het ‘afscheid’ van onze brugklas betekent. Het is mooi om te zien hoe ze zijn gegroeid dit jaar, letterlijk en figuurlijk. Het is bijzonder te bedenken hoe wij deels mee hebben gewerkt aan deze groei. Samen met hen zijn wij door deze ervaring (en de bijbehorende nieuwe vaardigheden) ook gegroeid en enorm blij dat we dit hebben mogen doen.

De leerlingmentoren die al wat langer meelopen zijn: Imke Driessen (H5b), Yu Xin Wu (V5a), Sophie Hendrikse (V5a), Gerben Beutick (V5a), Julia Zwiers (V5b) en Micha van Vugt (V5b).

Voor de brugklassers van het Eligant Lyceum zullen binnenkort als toevoeging, enige nieuwe ‘juniorcoaches’ (zoals ze dan gaan heten) geworven worden bij Het Stedelijk, omdat een aantal leerlingmentoren van het BC na hun examen dit jaar de school gaat verlaten.

Iemand nog een stukje taart?

Babette Göbel en Micha van Vugt