Gebiedsontwikkeling is hot!

Vrijdagochtend, tropische omstandigheden in het klaslokaal van het Baudartius College te Zutphen. Vermoeide koppies van een week hard werken, druppelden het lokaal binnen. Voor één keer troffen ze niet hun standaard aardrijkskundedocent aan, maar twee enthousiaste dames van het Kadaster! Al snel bleek dat het de ideale omstandigheden waren voor een drietal energieke en leerzame gastlessen.

     

Onder leiding van Lydia Wijbenga en Daphne Bol doken de leerlingen voor een uurtje in de rol van de gemeente, een lokale agrariër, een natuurorganisatie of een energiemaatschappij. Samen hadden zij de opgave om 160 ha gemeentegrond onder de agrariërs te verdelen of te ruilen om tot grotere huiskavels te komen. De andere doelstellingen waren om de juiste plek voor 80 ha natuurontwikkeling aan te wijzen en overeenstemming te bereiken voor de realisatie van windmolens en een fietspad.

Met een grote eigendomskaart van de fictieve gemeente ‘de Polder’ voor zich, zijn de leerlingen in hun rol actief aan het onderhandelen gegaan. Na 30 minuten fanatiek puzzelen kwamen de meeste groepjes tot een concept ruimtelijk plan waarbij de wensen van de agrariërs, de natuur en de windmolens een plekje hadden gekregen. Bij de vraag waar het fietspad gebleven was, gaven veel leerlingen toe dat het toch best lastig was om voor alles een goed plekje te vinden.

Kortom, het was voor iedereen een leuke en leerzame dag!
Bekijk hier nog meer foto’s van de gastlessen.