Een grootse Grote Avond

“Welkom op de Caraïben, schatje!”

Op 18 april 2019 was het zover, het moment waar een enorme groep acteurs, zangers/zangeressen en andere creatievelingen op had gewacht: de musical “Pirates of the Caribbean” werd opgevoerd in het Hanzehof. Het heeft een jaar gekost om alles voor deze Grote Avond te verzorgen en er was veel te doen: acteerwerk met hele lappen tekst, muziekstukken moesten zowel instrumentaal als qua zang goed klinken en er moesten plannen gemaakt worden voor kleding en decor.

       

Om half negen ’s ochtends stonden de acteurs in de startblokken, want alles zou die dag op z’n plek vallen. De charmante kapitein Jack Sparrow deed er alles aan om zijn rol zo goed mogelijk te vervullen: hij droeg de juiste kleding, had donkere eyeliner, een pruik en zelfs zijn dronken loopje nailde hij.

Hoewel hij natuurlijk een slechte piraat is, redde hij de dag samen met zijn vriend en vijand Will Turner. Ook deze rol is goed uitgevoerd met dank aan zijn kleding, zijn haar (maanden niet naar de kapper…) en zijn choreografie in zwaardvechten. De zelfverzekerdheid als het om zijn liefde gaat leek er bij hem ingebakken te zijn en het kostte hem dan ook totaal geen moeite!

       

Hij is hopeloos verliefd op Elizabeth Swan, die de chemie ook voelt. Zij is een echte prinses en kon niet beter zijn gecast. Ze is beleefd en kent de etiquette uitstekend, maar als het erop aankomt is ze een sterke vrouw die niet uit het veld te slaan is. Ze zingt zuiver, vecht hard en denkt sluw.

Ze is totaal verschillend van haar moeder, die graag een sjieke meneer trouwt en dat ook haar dochter toewenst. Haar moeder valt veel flauw en kan knap hysterisch worden, een sterk staaltje acteerwerk, lijkt me.

       

Norrington was een stijve snob, Gibs was een praktische piraat, Annemaria een taaie tante, Philip een pittige priester, Syrena een stijlvolle sirene, Wilckinson een slordige soldaat, Gilette een lastige luitenant en Barbossa een kwade kapitein. De beste burgers, sluwe zeemeerminnen en de perfecte piraten die de rest van de rollen vervulden waren allemaal waanzinnig enthousiast en hadden niet beter kunnen acteren.

De sfeer onderling was ook heel erg prettig en dat is allemaal te danken aan Marije Gerritsen, Lotte Nieuwland en Alex Leenders. De groep had geen betere begeleiders kunnen hebben!

Pelueyne van den Bos (H4d)

Meer foto’s van deze Grote Avond zien? Ga dan naar www.baudartius.nl/gallery/