BC reist af naar Ghana!

In de voorjaarsvakantie van donderdag 22 februari tot zondag 4 maart gaan onze leerlingen Britney Hogeweij en Minne van der Mast, samen met docent Niek Lentelink naar Ghana. Samen met 38 andere leerlingen en 15 docenten van middelbare scholen in heel Nederland doen zij mee aan Edukans Going Global. In totaal werken 32 scholen dit jaar mee aan het uitwisselingsproject van Edukans.

Op het Baudartius College solliciteerden 41 kandidaten naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Minne en Britney kwamen als beste uit de bus.

Taboes doorbreken met Life Skills
Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ghana is dit nog niet het geval. Britney en Minne ontmoeten Ghanese medeleerlingen en lopen met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse verslaggevers gaat in Ghana aan de slag met het thema ‘life skills’; levensvaardigheden. Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ghanese jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids. De Nederlandse en Ghanese jongeren gaan samen aandacht vragen voor goed onderwijs met ‘life skills-lessen’.

Actievoeren
Op baudartius.inactievooredukans.nl doen leerlingen iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geven Britney en Minne op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen. Ook zullen zij, samen met andere leerlingen van het Baudartius College, actie voeren voor de projecten die zij in Ghana hebben bezocht. In 20 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al ruim 9 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het Baudartius College vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global, omdat onderwijs voor ieder kind belangrijk is. Wij dragen zorg voor leerlingen bij ons op school en hopen door de acties een bijdrage te kunnen leveren voor beter onderwijs elders op de wereld.  Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.