Het Baudartius Atletiekteam

Het Baudartius Atletiekteam is helemaal klaar voor de finale van Olympic Moves. Na maanden van training na schooltijd (gestart in februari op woensdagmiddag van 16:30 – 18:00) hebben 5 teams zich tijdens de voorronde weten te plaatsen voor de finale in Amsterdam. Doel is om met minimaal 1 ploeg op het podium te eindigen tijdens dit NK voor scholieren.

Het jongensteam klas 3-4 moet de Nationale titel verdedigen.

Naast 25 atleten hebben ook 4 tennissers uit de onderbouw en het schoolteam meiden voetbal zich weten te plaatsen voor de finale. Het belooft een mooie dag te worden.

9 juni 2017… weeromstandigheden bij aankomst in Amsterdam: zeiknat en koud. De openingsceremonie viel mede hierdoor in het water hetgeen vooral jammer was voor de organisatie en de leerlingen die voor het eerst meegingen. Ze hadden zich er zo op verheugd…

Onze beide onderbouwteams mochten in het Olympisch Stadion blijven bij mr. Boonman terwijl de 3 andere teams met mij mee mochten naar de andere atletieklocatie in Amsterdam. Klein foutje van de organisatie, er waren geen bussen voor de atleten geregeld voor de transfer. Na drie kwartier in de kou te hebben gestaan kwamen deze alsnog en met enige vertraging, onderkoeld en nat konden onze sporters beginnen aan hun warming-up (incl. een kopje thee).

De schoolteamjongens mochten beginnen met de 100m. Mede door de gebrekkige warming-up en koude spieren vielen de tijden ietwat tegen. Maar de eerste punten waren binnen en toen het zonnetje doorbrak werd het toch nog een klein feestje.

De meiden schoolteam volgden de jongens op en ook bij hun vielen de sprinttijden ietwat tegen. Maar gelukkig was de concurrentie ook niet heel sterk dus viel de achterstand in punten mee.

De jongens klas ¾ waren ondertussen begonnen met het vortexwerpen, een van hun sterkste onderdelen. Na afloop van dit onderdeel stonden zij dan ook in de top 3.

De jongens schoolteam draaiden door naar het verspringen en de enige die daar boven zichzelf uitsteeg was Lobe, die zijn persoonlijk record aanscherpte. De rest sprong behoorlijk en kon gelukkig aansluiting vinden met de rest van het veld.

Het andere jongensteam mocht na vortex direct sprinten. Niet de beste combinatie aangezien zij als laatste mochten werpen en direct moesten sprinten. Maar het resultaat was prima. Ze wonnen het sprintonderdeel en lagen op koers voor goud. Met name Richard wist een van de snelste tijden te noteren.

De meiden namen het verspringen over van de jongens en ook bij hun bleef de prestatie wat achter op hun capaciteit. Wellicht dat het gebrek aan echte snelheid hier de oorzaak van was. Een 7e plaats op dit onderdeel lag ook niet in de lijn der verwachting.

De schoolteamjongens waren ondertussen begonnen aan een favoriete onderdeel, het kogelstoten. Met een werptopper als Jesse in het team weet je van tevoren dat je hoog gaat eindigen. Een stoot van ruim over de 12m leverde een 1e plaats op. Maar ook Lobe overtrof zichzelf hier met een stoot van over de 11m. Hoge ranking en een persoonlijk record.

De jongens ¾ namen het kogelstoten over van het schoolteam en ondanks dat er geen echte werpers in het team zitten vielen de resultaten niet tegen. De meiden waren inmiddels begonnen aan het vortexwerpen en de meest gelukkige werpster was Bente die haar persoonlijk record verbrak. Ondanks dat ze het minst ver gooide van haar groepje was ze er niet minder blij om aangezien dit normaal haar zwakste onderdeel is.

Ondertussen was ook bekend dat het jongens schoolteam kans maakte op een podiumplek. Met hun sterkste onderdeel in het vooruitzicht gaf dit vertrouwen en extra motivatie.

Toen de sterkste werper een verkeerde vortex pakte en deze slechts 36m weggooide in de eerste poging werd het wel even spannend. Gelukkig had hij in de tweede poging meer geluk en liet de vortex ruim over de 60m landen. Ook de rest van het team gooide allemaal ruim boven de 50m en 60m dus het teamresultaat was goed voor een 1e plaats op dit onderdeel.

De meiden mochten na vortex nog even de kogel wegstoten en deden dit heel netjes. Er werd druk ‘droog’ geoefend op het inmiddels warme tartan (=atletiekbaan) en dat resulteerde in mooie resultaten.

De 3/4e jaar waren ondertussen aan het verspringen gegaan. Om op het podium te komen moesten ze hier punten pakken en met een 4e plaats op dit onderdeel was dit redelijk gelukt. Met alleen nog de estafette in het vooruitzicht werd het spannend.

De meiden mochten als eerste lopen op het mooiste onderdeel van de dag. De 4x100m, een beladen onderdeel want er kan van alles misgaan. Maar onze teams waren goed getraind ondanks dat ze niet de snelste van het veld waren. Als de wissels op hoge snelheid plaatsvinden pak je zo 1 seconde per wissel op een minder goede wissel.

Pien startte voor de meiden en gaf in een nagenoeg perfecte wissel het stokje door aan Bente. Zij hield de voorsprong vast en gaf in een perfecte wissel het stokje aan Jada. Zij had de pech tegen de allersnelste dame van de dag te moeten lopen en ons team viel terug naar plek 2. Toen gebeurde er iets waar ons meidenteam van vorig jaar mee te maken kreeg. Een foute wissel van de concurrent waardoor het stokje viel. Ons team kon de 1e plaats weer overnemen door een superwissel en Kayla kon de voorsprong behouden tot na de finish. Overwinning en dus maximaal aantal punten.

Als tweede mochten de jongens schoolteams. Boudewijn was als startloper prima weg en kwam met voorsprong aan bij Jesse. Een goede wissel zorgde voor behoud van de voorsprong. Net als bij het meiden schoolteam werd onze 3e loper voorbijgestreefd door een concurrent die ook echt heel snel was. Voorlopig plek 2 dus. Maar Lobe liet zich niet uit het veld slaan en Jeroen mocht het afmaken namens het Baudartius College (Daan viel geblesseerd uit). Jeroen maakte het nog even spannend toen hij het “kom op” vanaf de tribune voor “stop” aanhoorde en gas terugnam vlak voor de finish. Gelukkig toch een 2e plaats bij de estafette.

Als laatste team van de dag mochten de jongens ¾ aan de bak. Een goed begin van Daan zorgde dat we geen achterstand opliepen op de eerste 100m. Een fantastische wissel op Richard en onze snelste loper ging er vandoor en bouwde een riante voorsprong op. Sven behield de voorsprong en Sem kon ‘rustig’ naar de finish lopen hoewel 1 team nog aardig in de buurt kwam.

Toen was het wachten op de prijsuitreiking. Toch enigszins spannend want de estafette kan zomaar allesbepalend zijn.

Resultaat:
Meiden Schoolteam: 4e van Nederland
Jongens 3/4 : 3e van Nederland
Jongens Schoolteam: 2e van Nederland

Op de andere locatie was de uitslag ook bekend.

Meiden ½: 4e van Nederland
Jongens ½: 7e van Nederland

Kortom, een fantastisch atletiekjaar met deze kanjers van leerlingen. Ik kijk nu al weer uit naar de uitdagingen van volgend schooljaar…

Alle uitslagen, foto’s en filmpjes zijn te vinden op www.bcsport.nl

Fijne vakantie alvast!

Dave Suurs